Verantwoorden en verontschuldigen

10 dingen waar je niemand verantwoording voor schuldig bent

In de tijd dat ik me nog overal schuldig over voelde en alles goed wilde doen voor de buitenwereld, heb ik heel wat van mijn tijd en energie gebruikt om me te verantwoorden. Voor alles wat ik wel of niet deed was ik mezelf aan het verantwoorden. Achteraf zonde van mijn tijd en energie. Maar ook dit werd een ingesleten patroon, waar ik mezelf dus nu nog weleens op betrap.

Wanneer ik dit niet uit mezelf deed, merkte ik weleens op dat ik gewoon op het matje geroepen werd om alsnog tekst en uitleg te geven. Waarop ik dacht:” je kunt toch ook gewoon wat van me aannemen”, om mezelf vervolgens braaf te verantwoorden.

Veel van dit gedrag heeft met grenzen en oordeel te maken ook. Het aangeven van je grenzen, maar ze ook daadwerkelijk neerzetten met je daden. Zodra je je gaat verantwoorden verlies je je eigen grens al uit het oog. De ander kan je ter verantwoording roepen zodat ze een oordeel kunnen vellen. Maar hoezo? Hoezo, is het aan een ander om iets te vinden van wat jij wel of niet doet? Hoezo, heeft een ander het nodig een oordeel te vellen over de keuzes die jij maakt?

Uiteindelijk gaat het erom dat jij je goed voelt en je eigen tijd en ruimte inneemt! En hoe je dat doet, dat gaat niemand wat aan. Zodra jij je gaat verantwoorden ben je je eigen tijd en ruimte alweer aan het weggeven. Daarom dit artikel.

Begrijp me niet verkeerd want er zijn uiteraard nuances. Je hebt binnen relaties natuurlijk verantwoordelijkheden. Dus binnen welke vorm van relatie (persoonlijk of zakelijk) dan ook gelden geschreven en ongeschreven regels/afspraken waar je je aan kunt houden. Maar gebruik ook hierin je gevoel als raadgever. Voelt het niet goed als je ter verantwoording wordt geroepen vraag je jezelf dan af of het een vruchtbare relatie voor je is.

Je kunt het rijtje aanvullen hoor, maar bij deze alvast:

10 dingen waar je niemand verantwoording voor schuldig bent

  1. Je hoeft je niet te verantwoorden of te verontschuldigen voor het nodig hebben van eigen tijd.

Voor iedereen is het goed om af en toe alles even los te laten om zo even tot jezelf te komen. Of je nou even een powernapje doet, een boek wilt lezen, een muziekje luisteren of echt absoluut niks. Neem deze tijd dan, het is heel gezond zo niet noodzakelijk om dit zo nu en dan even te doen. Het is niet asociaal of belachelijk als je niet afspreekt terwijl je “wel tijd” hebt.

  1. Je hoeft je niet te verantwoorden of te verontschuldigen voor het hebben van een eigen mening.

Je hoeft het niet altijd met iemand eens te zijn of ze te bevestigen in wat ze jou vertellen. Interactie met elkaar wil niet zeggen dat je altijd op 1 lijn zit. Respecteer elkaars mening. Je mening voor je houden of tegen je gevoel in iemand bevestigen helpt niemand op termijn en zorgt alleen maar voor (inwendige) frustraties.

  1. Je hoeft je niet te verantwoorden of te verontschuldigen voor hoe je eruit ziet.

“Ik zie er niet uit hoor, want…..” een veel gehoorde zin onder vrouwen. Dik, dun, wallen, “perfect” gestyled, vrouwelijk gekleed, sportief gekleed. Hoe jij eruit ziet zegt niets over je (zelf)waarde en gaat alleen jou wat aan. Maar wat graag beoordelen we elkaar op wat we zien maar het gaat om de binnenkant. Zie eruit zoals jij wilt en waar jij je prettig bij voelt en maak er verder geen woord aan vuil.

  1. Je hoeft je niet te verantwoorden of te verontschuldigen over je eetgewoontes en voedingskeuzes.

Eten en voeding zijn natuurlijk heel basaal. We hebben het allemaal nodig om te leven dus het is aan de orde van alledag. Het heeft niet alleen de functie je lichaam te voeden maar het vervuld ook een sociale functie. Met deze grote rol in ons dagelijks bestaan is het ook heel gemakkelijk voor mensen om er wat van te vinden voor elkaar. Maar ook in deze hoef jij je nergens voor te verantwoorden. Het is jouw lichaam, jouw bestaan dus maak je eigen keuzes. Zelf ben ik in de loop der jaren steeds bewuster gaan eten. En eten ook echt gaan zien als voeding i.p.v. vulling. Zelf ben ik hier blij mee en ook mijn lichaam laat me blijken dankbaar te zijn. Door me meer energie te geven b.v. Je zou dus denken dat dit goed ontvangen wordt. Maar niets blijkt minder waar…. Dus wat je eetgewoontes ook zijn, volg gewoon je gevoel en ga staan voor jezelf.

  1. Je hoeft je niet te verantwoorden of te verontschuldigen voor de keuzes die je maakt op het gebied van werk/carrière.

Ook een gebied wat een grote rol speelt in onze samenleving en wederom heeft iedereen een mening. Zelf heb ik al een aantal keer werkplekken verlaten waar ik een vast contract en een prima salaris had b.v. Maar de uitdaging was weg, ik voelde me er niet (meer) op mijn plek en/of het kostte me meer energie dan dat het me opleverde. En mijn keuzes werden niet altijd door iedereen begrepen. Iedereen vond er wat van, had oplossingen voor me of projecteerden hun eigen angsten op mij. De kunst was wederom alles bij de ander te laten en op mijn gevoel te vertrouwen. Hoe meer ik erop ging reageren, hoe meer ik zelf aan het twijfelen werd gebracht.

  1. Je hoeft je niet te verantwoorden of te verontschuldigen over wat je met je geld doet.

Hoe ga je dat doen zonder baan? Hoeveel schoenen heb je wel niet? Was die opleiding zo duur? Zo maar een paar zijstraten. En wederom verantwoorden is zonde tijd en zonde energie. Jouw portemonnee, jouw verantwoording en niet die van de ander. Ook ik heb de opmerkingen, de meningen, oordelen en “adviezen” gehoord. Geweldig allemaal, maar geen van de personen met mening of opmerking heeft ooit een bijdrage geleverd aan het betalen van mijn rekeningen. Niet hun zaken dus.

  1. Je hoeft je niet te verantwoorden of te verontschuldigen over je relationele keuzes.

Single, 25 jaar getrouwd, homoseksueel, 10 jaar latten… Zorg gewoon dat je zelf happy bent, met of zonder relatie. Normen, verwachtingen of oordeel het zal er altijd zijn. En het gras lijkt altijd groener bij de buren. Er is maar 1 juiste raadgever in relaties en dat is je hart. Omring je met mensen die je accepteren voor wie je bent. En vraag je oprecht af of relaties in welke sfeer dan ook, de moeite waard zijn als je niet geaccepteerd wordt voor wie je bent.

  1. Je bent niemand een excuus verschuldigd als je het niet meent.

“Bied je verontschuldigingen aan! Ik eis een excuus!” Al zijn we geneigd vanuit please-gedrag hier gehoor aan te geven. Wanneer je het niet meent dan levert dit op korte termijn misschien even kort opluchting of bevrediging op. Maar op de lange termijn vaak niet. Als je je excuus niet meent dan zit er vaak nog iets wat opgelost moet worden of ben je niet eerst goed gehoord voordat je de boel ging glad strijken. Als jij achter je gedrag of woorden staat, bied dan je excuus niet aan want je cijfert je zelf onmiddellijk weg. Kijk of er ruimte is voor dialoog om nader tot elkaar te komen maar wring je niet in bochten met excuus omdat de ander niet openstaat.

  1. Je hoeft je niet te verantwoorden of te verontschuldigen voor het zeggen van: Nee.

Mensen kunnen van alles van je vragen, dit kan echt alles zijn. Ik hanteer nog altijd wat ik van huis uit heb mee gekregen: Vragen staat vrij! En: nee heb je, ja kan je krijgen. Maar het is absoluut geen stelregel dat je iedere vraag maar met ja moet beantwoorden. Wat vaak wel de verwachting is want een nee is vaak oncomfortabel en zorgt voor teleurstellingen. Je hebt alle recht om nee te zeggen op welke vraag dan ook. Als jij je er prima bij voelt kan je uiteraard een reden opgeven. Maar je hebt net zoveel recht op de nee zonder verantwoording. Het gevoel van teleurstelling is van de ander en niet jouw verantwoording. Nee, zeggen tegen de ander, is ja zeggen tegen jezelf.

  1. Je hoeft je niet te verantwoorden of te verontschuldigen voor jouw prioriteiten en keuzes in het leven.

Hier komt het eigenlijk allemaal op neer. Leef jouw leven! Maak je eigen keuzes! Iedereen is uniek, we hebben allemaal verschillende normen en waarden, gevoelens, ervaringen, dromen, talenten en kwaliteiten etc. Dus het is in mijn ogen logisch dat iedereen andere prioriteiten heeft en keuzes maakt. Sta open voor elkaar, verwonder je over de verschillen en ga opzoek naar de raakvlakken in het contact met anderen. Maar ben jezelf, sta voor jezelf en ga je hier zeker niet voor verontschuldigen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.