Van jezelf houden in 10 stappen

Zelfliefde!  Er is geen vaststaand recept voor. Veel mensen worstelen er mee want het onderwerp wordt veel aangesneden. Zeker wanneer je met bewustzijnsgroei bezig bent. Vaak mag er eerst heel wat losgelaten worden voordat je zelfliefde kunt toelaten. Maar onderstaande 10 stappen, kunnen je zeker ondersteunen op je weg naar zelfliefde.

Een aantal jaar geleden zag ik iemand worstelen met het gebrek aan zelfliefde en wilde deze persoon een hart onder de riem steken met een klein gebaar. Zo kwam ik in mijn zoektocht naar dat gebaar een prachtige kaart van Louise Hay tegen. Hierop stonden onderstaande 10 stappen die er toe bijdragen om meer van jezelf te gaan houden. De mooie kaart opgestuurd en deze werd dankbaar ontvangen. Maar zo binnen, zo buiten dus ik had zelf ook wel wat aan deze 10 stappen. Dus printte ik ze ook uit voor mezelf.

In de jaren na de ontdekking van deze 10 stappen, heb ik ze wel meer gedeeld. Bijvoorbeeld in mijn werk als psychiatrisch verpleegkundige en ook hier werden de stappen dankbaar ontvangen. Ik herinner me een dame, die me snikkend in de armen vloog toen ze het las met de woorden: “dan ben ik dus niet de enige”. Ook herinner ik me een grote stoere vent wie ik de stappen gegeven had en me elke dag even op de hoogte kwam brengen van de vooruitgang. Vaak met het bericht: “ik doe mijn best, maar dat ik hou van je in de spiegel zeggen, lukt nog niet hoor”. En met deze up-date kon ik hem weer aanmoedigen en hij bleef zijn best doen. Mooi! Als ik er zo aan terug denk…..

Hoe warm ik het ook van krijg van deze herinneringen. Er hing altijd een soort vreemd spanningsveld omheen. Ik gaf mensen deze 10 stappen, namelijk uit eigen beweging. En dus niet als onderdeel van de behandeling van de organisatie waarvoor ik werkte. Wanneer ik gelegenheid had, kon ik ze geven aan die personen waarvan ik dacht, jij kan hier wat aan hebben. Als ik met formele, minder bewuste collega’s werkte dan voelde ik me hier dus niet vrij genoeg in.

Mijn hart maakt dan ook een sprongetje. Nu ik heel bewust voel dat ik het hier in alle vrijheid met iedereen kan delen. Dus bij deze deel ik, in liefde en vrijheid, de 10 stappen om van jezelf te leren houden. Eerlijk gejat van Louise Hay, maar doe er je voordeel mee ;-).

Van Jezelf Houden – Louise Hay

  1. Geef geen kritiek meer.

Kritiek geven is geen bijdrage. Weiger jezelf te bekritiseren en accepteer jezelf volledig zoals je nu bent. Iedereen verandert, maar als je jezelf afkeurt, verander je in een negatieve richting en als je jezelf goedkeurt, verander je in een positieve richting.

  1. Jaag jezelf geen angst aan. 

Terroriseer jezelf niet langer met je gedachten. Het is vreselijk om op deze manier door het leven te gaan. Ontdek welk beeld je een goed gevoel geeft (ik zie graag gele rozen voor me). Zodra je een angstige gedachte voelt opkomen, kun je deze gedachte vervangen door een gedacht die jou een goed gevoel geeft.

  1. Ga op een liefdevolle en geduldige manier met jezelf om. 

Wees aardig tegen jezelf. Wees lief voor jezelf. Behandel jezelf met geduld, nu je oefent in een nieuwe manier van denken. Behandel jezelf zoals je iemand zou behandelen op wie je dol bent.

  1. Wees vriendelijk tegen je gedachten.

Als je jezelf haat, haat je eigenlijk je gedachten over jezelf. Haat jezelf niet omdat je bepaalde gedachten denkt, maar verander deze gedachten liefdevol.

  1. Geef jezelf complimenten. 

Jezelf bekritiseren breekt je innerlijke kracht. Als je jezelf complimenten geeft, wordt je innerlijke kracht groter. Geef jezelf zo vaak mogelijk complimenten. Zeg tegen jezelf dat je het heel goed aanpakt, ook als je iets onbelangrijkst doet.

  1. Steun jezelf.

Ontdek hoe je jezelf kunt steunen. Vraag je vrienden om hulp. Sta ze toe om je te helpen. Het is een teken van kracht wanneer je om hulp vraagt op momenten dat je die hulp goed kunt gebruiken.

  1. Ga liefdevol om met je negativiteit.

Besef dat je negativiteit veroorzaakt wordt door een onvervulde behoefte. Je ontdekt nu nieuwe, positieve manieren om deze behoefte te vervullen. Laat daarom nu je achterhaalde, negatieve gedachtepatronen liefdevol los.

  1. Zorg goed voor je lichaam. 

Verdiep je kennis over voeding. Van welke brandstof dien je je lichaam te voorzien zodat het optimaal kan presteren en zoveel mogelijk energie heeft? Welke lichaamsbeweging past bij jou? Zet hem op! Bemin en prijs de tempel waarin je leeft.

  1. Werk met een spiegel

Kijk jezelf vaak in de ogen. Laat merken dat je steeds meer van jezelf gaat houden. Vergeef jezelf terwijl je naar je spiegelbeeld kijkt. Praat tegen je ouders terwijl je in de spiegel kijkt en vergeef ze. Zeg minstens eenmaal per dag tegen jezelf: ‘Ik hou van jou. Ik hou heel veel van jou.’

  1. Doe het nu.

Stel van jezelf houden niet uit tot je beter bent, tot je bent afgevallen, tot je een nieuwe baan of een nieuwe relatie hebt. Doe het nu. Hou zoveel mogelijk van jezelf.

 

Reacties gesloten.