Mea Culpa! Ben jij een schulddrager?

falenMea culpa! Ben jij een schulddrager?

Iedereen voelt zich weleens schuldig. Daar is in principe niets mis mee, het betekent dat je een geweten hebt. Je wilt alleen niet in dit schuldgevoel blijven hangen, want het is geen prettige gemoedstoestand.

Wanneer je een schulddrager bent. Dan draag je schuldgevoel altijd (on)bewust met je mee. Wanneer dit diep gelegen schuldgevoel onbewust aanwezig is, worstel je met allerlei destructieve patronen die problemen op zich lijken te zijn. Maar die allemaal de kernoorzaak schuld weerspiegelen in je bewustzijn. Doordat het schuldgevoel zich schuil houdt in complexe problematiek, worstel je vaak jarenlang met problemen zonder ze op te lossen.

Hoe langer jij, je boetekleed al draagt. Hoe zwaarder deze aanvoelt. Veel mensen trekken het boetekleed aan in de kindertijd. Wanneer je als kind spanningen ervaart of (on)terecht een grens krijgt gewezen door je ouders of opvoeders. Dan betrek je, met je loyaliteit van je kind zijn, deze spanningen of deze grens op jezelf. Er gaat iets niet goed en dat is jouw schuld. Je kunt de last ook meegenomen hebben uit een vorig leven. Maar dan wordt het patroon vanuit je zielslessen ook in de kindertijd bevestigd en gespiegeld. De pijn en patronen voortkomend uit deze schuldlast kan dan ook heel diep gaan.

In mijn bewustwordingsproces is het loslaten van de schuldlast, het afleggen van mijn boetekleed misschien wel het meest bevrijdend geweest tot nog toe. Al heel mijn leven was ik aan het worstelen met het loslaten van mijn perfectionisme en hardheid. Heel mijn leven liep ik tegen mensen en omstandigheden aan die toxisch voor me waren. Wat ik ook deed, dit bleef zich herhalen. Heel mijn leven heb ik gevochten tegen het leven en vroeg ik me af wat ik hier deed.

agressie

Pas toen ik bij de kern kwam: het dragen van een schuldlast. Kon ik al deze patronen en het gevecht loslaten. Niet eerder voelde ik zoveel stroming van dankbaarheid, eenheid, vrijheid en liefde dan op dat moment. Er vielen zoveel puzzelstukken op zijn plek, en alles wat eens zinloos leek, leek nu zó zinvol!

Wetende wat het mij gebracht heeft aan verlichting en liefde. En wetende dat nog vele andere hsp’ers en lichtwerkers met dezelfde last lopen. Hoop ik je met de volgende herkenningspunten een jarenlang gevecht te besparen en je snel naar de kern van misschien wel al je problemen te leiden.

Hoe weet je of jij een schulddrager bent?

Je hebt moeite met aarden. Al doe je nog zoveel aardingsoefeningen, al mediteer je je suf. Aarden blijft moeilijk. Aarding gaat over volmondig ja zeggen tegen het leven. Ja, zeggen tegen je diepste kern, en er helemaal mogen zijn. Deze ruimte geef je jezelf niet als schulddrager. Je bent schuld, daardoor  bevindt je eigenwaarde zich rond het vriespunt dus je mag er niet zijn.

Je zorgt voor alles en iedereen maar je vergeet jezelf. Iedereen verdiend het beste en daar wil jij maar al te graag voor zorgdragen. Vanuit jouw schuldgevoel, voel je je verantwoordelijk voor al het lijden om je heen. Je ziet wat mensen nodig hebben en bediend ze hier gevraagd en ongevraagd in. Dit komt voort uit een stuk boetedoening.

Je bent een perfectionist. Alles wat je doet moet goed gebeuren! En goed is nooit goed genoeg. Want als jij het niet “goed” doet, dan ben je schuldig. Daarmee samen komt ook maar wat vaak het volgende punt.

hopeFaalangst en angst voor afwijzing. Een verlammende en ziekmakende angst. Deze angst kan zo groot en levensbedreigend aanvoelen, dat de patronen hiermee gepaard vaak destructief zijn. Deze afwijzing of angst heb je ooit eerder ervaren en betrokken op jezelf, als zijnde jouw schuld. Als schulddrager neem je deze herinnering dus nog altijd met je mee.

Je hebt last van het kameleon syndroom. Dat wil zeggen, je past je altijd aan. Het gaat er hierom dat je je zo klein en onzichtbaar mogelijk maakt. Je valt niet op, je hoort erbij. Want jezelf laten zien, je laten horen en je ruimte innemen is NOT done voor een schulddrager. Je voelt jezelf altijd al schuldig, het laatste wat je wilt is opvallen want voor je het weet krijg je ook nog eens de schuld van een ander.

Het treffen van schuldgevers. Als schulddrager trek je schuldgevers aan. Je zet jezelf met alle beste bedoelingen in voor het welzijn van een ander. Je bent hulpvaardig, zorgzaam en eerlijk. Maar hoezeer jij je best ook doet, vroeg of laat, wijzen die beschuldigende vingers naar jou. Mensen die hun eigen verantwoordelijkheid niet willen dragen voelen jouw onbewuste schuldgevoel en maken hier dankbaar gebruik van. Vaak blijf je gedesillusioneerd achter na dergelijk contact. En begin je weer ernstig aan jezelf te twijfelen. Je vraagt jezelf wederom af wat je fout hebt gedaan? Maar pas op! Wanneer je overprikkeld bent ga je snel mee op de energie van een ander. En ga je soms mee in het spel van over en weer elkaar de schuld geven.

Je bent snoeihard voor jezelf. Jij bent schuldig, altijd! Dus je draagt het maar, of het nou jouw last is of die van een ander… Je gunt jezelf totaal geen rust want jij moet jezelf verbeteren. Moeten, moeten, moeten. Er is altijd een soort dwang en gejaagdheid. Je bevindt je in een uitputtingsslag. Het is jou schuld dus je bent in continue zelftwijfel en niet in staat jezelf te vergeven.

Misbruik en/of agressie zijn een thema in je leven. Jij laat je doen. Je laat mensen op de meest brute wijze over je grenzen heengaan. Als schulddrager leef je in de overtuiging dat je dit verdiend. In jouw ogen zijn de misdragingen van een ander niet de verantwoordelijkheid van de ander maar wordt het veroorzaakt door jouw schuld. En dit krijg je gespiegeld. Wanneer je de kern; schuld dragen niet ziet, dan is het heel lastig om je uit deze patronen te onttrekken.

Er zijn nog meer kenmerken, maar ik heb er genoeg genoemd om je aan het denken te zetten. Of beter nog om die herkenning te voelen. Zie je hoe het ene het andere voedt? Zie je hoe bepaalde angsten en overtuigingen, destructieve patronen en gedragingen in stand kunnen houden? Zie je en kan je voelen dat al deze patronen en gedragingen één en dezelfde kern in zich dragen? Namelijk die van jouw schuldgevoel.

Ben jij een schulddrager?

Dan gun ik je met heel mijn hart dat je op een bepaald moment jezelf zo veilig voelt, dat je alles wat crystal-439297_640dit omvat kan omarmen en in liefde los kan laten. In liefde voor jezelf, zodat jij je eigen unieke licht mag gaan stralen hier op aarde. Zonder enig schuldgevoel!

Weet dat jij het kan! Want je kunt meer dan je denkt…………

Liefs,

Marieke

Dit artikel werd op 19 januari 2016 geplaatst op www.nieuwetijdskind.com. Ik ben nieuwetijdskind.com bijzonder dankbaar dat ze dit wilden delen. 

 

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten.